Nederlands English

de tulp !

Op deze pagina kunt U kennis nemen van onze beoordeling van de tulp.
Wij zijn liefhebbers van tulpen en genieten van een boeket B & L tulpen.
Onze ervaringen met een soort zullen we beschrijven en voorzien van een cijfer.

Pim en Lineke de Blaey.
STARFIGHTER

Starfighter is een zogenaamde crispa tulp. Crispa staat voor gefranst of gekroesd. In België noemen ze het gefranjerd. De bloemen zijn rood met wit gefranjerde randen. De verse bos, zo van de bol, ziet er vanwege deze kleurencombinatie prachtig uit. In de vaas doet Starfighter z'n naam geen eer aan. Je zou van tulpen met een dergelijke naam verwachten dat ze de vaas uitknallen. Dat is niet zo. De doorgroei van Starfighter is bescheiden. Daardoor staat het boeket toch enigzins stijf in de vaas. Na een dag of vijf komt er wat beweging in. Tegelijkertijd verkleuren de bloemen naar paarsachtig rood en is het boeket op z'n mooist. Het blad van deze tulp blijft de hele tijd mooi groen.

Beoordeling: 7.5
PALLADA

Mooi rood is niet lelijk luidt een gezegde. Dat is zeker van toepassing op de tulp met de naam Pallada. De kleur is vanaf het begin bloedmooi purper rood. Zonder precies te kunnen zeggen waarom, past deze kleur van nature goed bij een tulp. Het is ook een sterke tulp, die ook na zes dagen nog niets van haar schoonheid heeft verloren. De waardering voor Pallada is zelfs met de dag groter geworden. Dat heeft wat ons betreft te maken met de doorgroei zoals het groeien in de vaas van de bloemstengels officieel wordt genoemd. Na vier tot vijf dagen zijn de stengels zover doorgegroeid dat er sprake is van een prachtig boeket purperrode tulpen.
Op internet staat een site met een gebruikswaarde onderzoek van deze tulp. Pallada wordt daar vergeleken met de referentiecultivars Leen v.d. Mark en Monte Carlo. Dit onderzoek geeft naast teeltgegevens, zuurrisico, leverbaar- en plantgoedproductie ook uitbloeiresultaten. Opvallend bij de uitbloeiresultaten is de doorgroei van de Pallada. Deze cultivar scoort 6.1 cm tegen 15.1cm en 6.8 cm voor respectievelijk Leen v.d. Mark en Monte Carlo. Wij hebben geen metingen verricht, maar de doorgroei van Pallada is bij ons zeker het dubbele. Gelukkig maar want daardoor is er voor ons na vijf dagen sprake van een prachtig boeket, waar we zeker nog een dag of drie van kunnen genieten.

Beoordeling: 8.5
CREAM PERFECTION

In de plantenwereld wordt de toevoeging "perfection" veelvuldig gebruikt. De Nederlandse vertaling van dit woord is perfectie ofwel volmaaktheid. Ook voortreffelijkheid en uitmuntendheid kunnen als vertaling van "perfection" worden gebruikt. De kweker die zijn nieuwe cultivar van deze toevoeging voorziet zal ongetwijfeld overtuigd zijn van de perfectie van zijn product. Of de consument hierin meegaat is nog maar de vraag.
Voor ons is Cream Perfection een voortreffelijke tulp, niet uitmuntend en zeker niet volmaakt. De kleur van de bloem is bijzonder, niet het knalgele van bijvoorbeeld Yokohama, maar een romige gele buitenkant met citroen gele binnenkant. In een hoge bekervormige vaas komt deze soort goed tot z'n recht, na enkele dagen buigen de stengels enigzins uit en staat er een mooi boeket. De houdbaarheid van deze tulp is prima. Na zes dagen valt er nog van te genieten.
Een leuke bijkomstigheid van Cream Perfection is de geschiktheid voor toepassing als vaste beplanting in de tuin. Het is een soort die al zijn groeikracht in één nieuwe bol stopt en het jaar daarop weer met een mooie bloem tevoorschijn komt.

Beoordeling: 8.0
UNION JACK

De Union Jack is de vlag van het Verenigd Koninkrijk. In de Union Jack zijn de vlaggen van Saint George voor Eneland, Saint Andrew voor Schotland en Saint Patrick voor Ierland verenigd. De vlag bestaat uit twee rood met witte kruizen en acht blauwe vlakken. De kleuren van de Union Jack komen ook voor in de tulp met deze naam.
In het prachtig uitgevoerde boekwerk "De Tulp" geschreven door Anna Pavord, een Engelse tuinjournaliste wordt Union Jack als volgt beschreven: Hoogte 55 cm. Betrekkelijk ondiepe bekervormige bloem, ivoorwit, de bloembladengevlamd en geveerd met warm frambozenrood. Witte bloemvoet gevlekt met blauw. Mutatie van 'Cordell Hull'. Bloeit half mei. Veredeld in 1985 door P. Bakker Mz.
Anna Pavord laat het hierbij. Zij spreekt geen oordeel uit over deze tulp. Dat willen wij graag voor haar doen.
Wij vinden Union Jack een prachtige tulp, een van de mooiere die we in huis hebben gehad. De kleuren blijven de hele week mooi. Wel groeien de bloemen na een dag of vier de vaas uit. Maar daar houden wij van.

Beoordeling: 8.3
PICTURE

Een vertaling van het Engelse woord picture is "een plaatje" in de betekenis van iets beeldschoons. Deze tulp doet, zeker gedurende de eerste dagen, zijn naam eer aan. Daarna wordt picture minder beeldschoon maar blijft wel bijzonder. Een enkele bloem in een hoog vaasje blijft wel gedurende een hele week "een plaatje".
De kleur van Picture is fraai oud roze. De bloem is anders dan een traditionele tulpenbloem. De bloembladen staan niet bol maar zijn in het midden samengeknepen, waardoor de randen naar binnen staan en golvingen krijgen. De bloembladen zijn ook dikker dan van andere tulpen. Al met al heeft deze tulp een heel eigen gezicht. Picture is een tulp met stevige stengels die door blijven groeien. Op het eind van de week is het een charmante chaos in de vaas. Het blad blijft al die tijd mooi groen.
Deze ongewone tulp heeft ons de hele week geboeid.

Beoordeling: 8
ROSARIO SPECIAL

Een prachtige tulp van het begin tot het eind.
We hebben de hele week genoten van de zuurstokroze kleur van de bloemen. Deze tulp heeft de toevoeging "special" te danken aan z'n frisse lichtgroene blad met een groengele bladrand. Deze combinatie van bloem en blad geeft het boeket iets extra's.
Het aardige van deze tulp is ook dat de bloemen de eerste dagen tussen het blad zitten. Juist dan komt de combinatie van de kleur van de bloem en het blad het beste tot z'n recht. Na een dag of drie zijn de bloemen boven het blad uitgegroeid.

Beoordeling: 8.5
PURPLE PRINCE

Purple Prince is een mooie naam voor deze donkerpaarse tulp. Het is een tulp die de hele week rechtop in de vaas staat. De groeiwet van de natuur is nauwelijks van kracht. De bloemstelen groeien wel iets uit waardoor de bloemen wat losser in de vaas gaan staan. De bloemen blijven gesloten en behouden hun paarse kleur. Ook het blad blijft mooi groen. Gedurende de hele week heeft het boeket dezelfde uitstraling. Soms denk je zelfs dat er een boeket zijdebloemen op tafel staan. Purple Prince is een sterke tulp waarvan de consument lang plezier heeft. Wat ons betreft zou Purple Prince wel iets weelderiger mogen zijn.

Beoordeling: 7.0
ATLANTIS

Vinden we deze tulp mooi?
In een artikel in de Volkskrant beweerde een psycholoog dat mensen een bloeiende rozenstruik mooier vinden naarmate de bloemen zich in meerdere stadia van ontluiking bevinden. Alle rozen van één en zelfde vorm en kleur zijn saai. Een patroon van verschillende kleur en grootte is dat niet. Achter de wanorde van de geschakeerde rozenstruik zit de orde van de groeiwet van de natuur.
Geldt deze bewering ook voor tulpen? Is een bos tulpen van één en zelfde vorm en kleur of kleurschakering saai? Dat zou wat ons betreft zo zijn als we niet te maken hadden met de zogenaamde orde van de groeiwet van de natuur. Hierdoor wordt een bos tulpen in de vaas soms een uitbundig boeket.
Atlantis is daar een voorbeeld van. Op zondag een rechtopstaande bos, maar na een paar dagen een weelderig boeket met een doorsnede van ongeveer zeventig centimeter. Misschien wel iets te uitbundig; alle bloemen hangen ver over de rand van de vaas en in het midden bevindt zich alleen maar blad. Bij nader inzien hadden we Atlantis in een hogere vaas moeten zetten. Dit leidt tot de gedachte dat de hoogte van de vaas en de groeiwet van de natuur van invloed kunnen zijn op de vorm en de waardering van het boeket.

Beoordeling: 7.2
DAVENPORT

De naamgeving van tulpen blijft een boeiend onderwerp. Je vraagt je elke keer weer af waaraan de tulp z'n naam te danken heeft. Hierover valt heel veel te vermelden en dat ga ik in de toekomst zeker ook nog doen. Naast het opsporen van feitelijkheden is het ook spannend de verbeelding een rol te laten spelen. Hierbij gaat het dan over gevoelens en associaties die spontaan opkomen bij het kijken naar het boeket tulpen dat op tafel staat.
Davenport is een tulp die nadrukkelijk in huis aanwezig is. De grote bloemkelken hebben bloedrode bloembladen met heldergele gekroesde randen. Een kleurencombinatie die warmte uitstraalt, waardoor het soms lijkt of het boeket in brand staat. Al snel nadat de bos in de vaas is gezet gaan de bloemen enigzins hangen en vormt zich het boeket. Opvallend is ook dat deze tulp het van de ene op de andere dag laat afweten. Nadat we op woensdagavond het boeket nog uitbundig hadden geprezen vanwege zijn mooie warme kleuren was er op donderdagavond niet veel meer van over. Met Davenport weet je waar je aan toe bent: het is alles of niets.

Beoordeling: 7.5
page loading